top of page

Voorouders

Hier in dit museum is de wand die me scheidt van mijn voorouders van glas. Zo dichtbij ben ik nog nooit geweest. Eigenlijk wel, maar dat is een ander verhaal.


‘Beschermende hangers, Luba’, staat in de museumgids. Hangers die mijn voorouders op hun lichaam droegen. Hangers die symbool stonden voor de geesten van hun voorouders. Connecties met familielijnen. Bescherming. Eerbetoon. Verbinding. Zouden ze me graag gezien hebben? Een kind van hen, zo wit. Het is een van de vele gedachten die voorbij flitsen in mijn hoofd.


Diezelfde gedachte kwam ook voorbij toen ik de stamboom van mijn Vlaamse voorouders in kaart bracht. Zouden ze me graag gezien hebben? Een kind van hen, zo zwart?


Een kind van twee volken. Volken waar ik toebehoor, maar niet bij hoor.


Benieuwd hoe de hangers eruit zien? Klik hier, hier en hier om de hangers te bekijken en meer te weten te komen over de Luba (of Baluba).


Voorouders is mijn eerste tekst voor words of colour, een schrijverscollectief voor en door vrouwen van kleur.


De kiem van deze tekst werd gelegd tijdens een bezoek aan de expo '100 x Congo' in het MAS. De expo loopt nog tot 13 september 2021 en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Klik hier voor meer info en om een ticket te bestellen.
bottom of page